Dil kutusu


Çok uzun zamandır hazırlanıyordum bunun için. Konumuz; Alpi' ye okuma-yazma öğretmek ya da öğretmemek. Artık her şey belli oldu. Daha fazla ertelememin bir anlamı kalmadığına kanaat getirdik RifBaba ile ve öalışmalarımıza başladık. Evde artık ikinci oğlanın dagelme hazırlıklarıyla birlikte; eskisi kadar boş alan yok. Aslında aklımdaki; Nuran' ınki gibi bir hazırlık yapmaktı. Durumlar değişince; portatif bir stand daha mantıklı geldi. Bu çok bölmeli kutuyu; eskiden de eşleştirme kartlarımızı muhafaza etmek için kullanıyordum. Onları artık Kardeş' e sakladığımız için, kutuyu da Dil Kutusu olarak değerlendirdik.




12 bölmeye, 29 harfi sığdırabildik. Bazı bölmelere 2' li bazılarına 4' lü olarak pay ettim. Zımpara kağıdı harflerimizi 3 sene önce hazırlamıştık. TIK ve TIK TIK. Harfleri büyük ölçüde, sesleri de tamamıyle tanıyor. Uzun bir süre sadece minyatürleri toparlamakla geçti. Eğer bu işe girişmeyi düşünüyorsanız; minyatürleri toparlamak için vakit kaybetmeyin derim.  Aklıma gelmişken; yukarıda verdiğim iki linkteki fontların indirilemediğine dair çok mail  alıyorum. RapidShare hesabı eşimin üzerineydi ve benden habersiz kaptınca; ne yazık ki silinmişler. Yedek de tutmadığımdan dolayı; Google' dan yardım alabilme seçeneği kalıyor sizlere.


Minyatürlerin bir kısmı Emincan' ın Alpi' ye hediyesi. Bazılarını Kemeraltı' ndan bir günde toparladığımız anahtarlıklar oluşturuyor. Kalanlar;  sürpriz yumurtadan çıkanlarla Alpi' nin oyuncakları arasından seçtiklerimiz. Bazı harfler için imkanı yok hiçbir obje bulunamıyor. Zamanında Esra' ya danıştığımda verdiği fikri sizlerle de paylaşayım; o objeyeveya kelimeye ait bir fotoğraf. Güzel ve pratik bir çözüm.



"E" ile başladık. Daha önce eşleştirme için kullandığımız çıktılarımız. Hem büyük hem de küçük harfler, eşleştirme, dikkat çalışması, kış aktiviteleri ve sınırlı boyama olarak da değerlendirilebilirler.


Harflerin düz ve el yazısı versiyonları, bizim zımpara kağıdı harflerinden örnekler.


Elma.


Elektrikli süpürgesi.

Erkek.

El.

Ekran.


İlk etapta baş harflerine göre minyatürlerimizi kategorize ettik. Sonra "e" harfi ile başlayanları vurguladık. Kelimenin içinde başka "e" harfi olup olmadığına baktık. Alpi' nin seçtiği bir hikaye kitabındaki "e" avını gerçekleştirdik. Aynı avı; odasındaki eşyalarla da gerçekleştirdik. Bu bir alıştırma çalışmasıydı.

6 yorum:

Hilal dedi ki...

harika, minyatür toplamak çok zahmetli olmalı. güzel ve meşakkatli bir çalışma olmuş. ellerine sağlık. Alpi'ye kolaylıklar ve neşe dolu çalışmalar

Bahar dedi ki...

Çok güzel olmuş Elf. Benim de artık yarım bıraktığım bu çalışmayı sonlandırmam ve sonuçlandırmam gerekiyor.

barisingunlugu dedi ki...

Çok güzel olmuş elinize sağlık

KEO dedi ki...

çok güzel olmuş Elif, Alpi çok şanslı.Ben de çekmeceli alet kutusunu kullanarak yapmıştım hala yazılmayı bekliyor taslaklarda:)

zeybacem dedi ki...

çok güzel olmuş ellerinize sağlık.Ben zımpara rakamlar ve harfler için marangoza ahsap tabletler kestirmistim şimdi ağır olabilir mi?Kartondan yapsam daha mı iyi olur? Montessori eğitim gurubuna nasıl üye olabilirim? yardımcı olabilirseniz sevinirim.




















ElfAna dedi ki...

Cok tesekkur ederim:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More