İlkokula 12 gün kala...

Heyecan dorukta tabii ki. Bugün yine sabahtan okula uğradık. Bu kez RifBaba da müdür ile tanışmak istedi. Gittik, tanıştık. Yine bir şeyler değişmiş. Norm kadro fazlası olan 5. sınıf öğretmenlerinden bahsettik. Alpi' nin öğretmenini belirlemiştik. Her şey yeniden başlayacak korkarım ki!


Başka okullardan 10 tane norm kadro fazlası öğretmen gelecekmiş ve 2 hafta içinde yetişirlerse; 1. sınıfları onlar alacakmış. Pofff şimdi yine aynı telaş, aynı belirsizlik. Acaba Alpi hangisinin sınıfına düşecek? Acaba öğretmeni ılımlı birisi mi? Gelmesi muhtemel öğretmenlerin genç tayfadan olmadıklarını biliyoruz. Hepsi de yılların öğretmeniymiş. Bu durumun hem avantajları hem de dezavantajları var. Sınıfa hakimiyet, ders anlatımı konusunda tecrübe olacak. Bunun yanında hiç sanmıyorum ki; yeni teknikleri ve eğitim yaklaşımlarını biliyor olsunlar. Çok ama çok az öğretmen belli bir seneden sonra yeniliklere açık kalabiliyor. Çoğunlukta bir "Ben oldum" havası. Ne acı...
Bu norm kadro fazlasi öğretmenlerin okullara dağıtılmasıyla; sabah başlayıp 14:30' da bitecek olan okul; öğlen 13:00' de başlayıp akşam üzeri 17:00' de bitecek. Anasınıfı ve 1. sınıfların hali bu olacak. Ne verimsiz, ne ters saatler...Deveye sormuşlar boynun neden eğri; nerem doğru ki demiş...
Bugüne dair tek güzel haber; 3 tane açılması planlanan 1. sınıf derslikleri 5' e çıkartılmış. Yani 35' lere varacak sınıf mevcudu 20' lerde olacak. İnsan şöyle hissediyor; elini bir kez MEB' e kaptırınca, bahtına ne çıkacaksa ona razı gelmek durumundasın. Peeh! Tam da benlik iş!
Hafta sonu gidip; oğlumuzun okul formasını alacağız.Böylece ilk kez bir forması olacak. Hizaya sokuluyoruz yavaş yavaş..
4+4+4' e başından beri tepkili yaklaştım. Alpi oğlan okullar açıldığında tam tamına 75 aylık olacak. Zaten okul çağı. "Ohh yırttınız siz" diyenler; hiç utanmıyorsunuz değil mi? Hiç kafanız çalışmıyor. Senin 66 aylık çocuğun, benim 75 aylık çocuğu ve başkasının 84 aylık çocuğu aynı sıraları paylaşacaklar. Aynı sorunları, aynı olumsuzlukları yaşayacaklar. Nereye yırttık?
Kitaba para verilmiyor. Aman ne ala! 50TL cebimizde kaldı. Okulların bağış istemesi yasaklandı. Misss gibi! 1000 tane çocuğun boku püsürüğü biriktiğinde; çocuklarımız tuvaletlerden, sınıfların pisliğinden  hastalık kaptığında soracağım kim avantajlı? 1000 tane çocuğun kullandığı tuvaleti 1 hizmetli temizleyecek. Duy da inanma. Okullarsa; bağış şanslarını da kaybettikleri için, dışarıdan hizmetli çalıştıramayacaklar. Çocuklarını devlet okullarına göndermeye karar veren ebeveynler; elimizi taşın altına sokmamız gerekli.

 Kaynak: Salavatlı İlköğretim Okulu; Sultanhisar-Aydın

Benim çocukluğumda, eskiden; ilkokulların bahçelerinde spor aletleri, kum havuzları, dinlenme alanları olurdu. Bunlarsız tek okul bile olmazdı. Benim okulumda mesela; bir basketbol potası, 2 futbol kalesi, bir yarım daire şeklinde tırmanma borusu, 3 boy yanyana duran takla atma boruları, uzun atlama için kum havuzu, üzeri güneşlikli banklar vardı. İlkokulu devlet okulunda okudum. Öyle büyükşehirde falan da değildik. Anadolu' daki herhangi bir ilçenin herhangi bir ilkokulu. Teneffüse çıkınca resmen nefes aldığımızı hissederdik. Bir kere, kantinle çok az işimiz olurdu. Simit bile aldığım sayılıdır. Dooooğru o anlattığım spor alanına koşardık. O kadar eskide kalmışlar ki; görsellerde denediğim onca anahtar kelimeye karşın, tek tük fotoğraf bulabildim. Ben de ElfAna' ysam; bu düzenekten Alpi'nin okuluna yapılmasını sağlayacağım!
İlkokullarda ilk yarıyıl oyunla  ve resimle geçecekmiş. Teneffüslerde nasıl desarj olacak bu çocuklar?  İlkokula başladılar diye hemen hizaya girmeyi öğrenmeleri mi gerekli? Zaten 40' ar dakikalık kabus ders saatlerinde, yerlerinde oturup da sabit durmaları için baskı görecekler. Bol bol boyama yapacakları duyuruluyor haberlerde. Alpi' yi resimden soğutan da geçen sene ki öğretmeninin masabaşı faaliyetmerakı değil miydi? Off off...Hayatımdaki en endişeli döneme giriyoruz. Her şey netlik kazandıktan sonra; daha iyi bir gidişat görürüm umarım.


 *Biterken, internetten az önce eski ilkokulumu arattım da; o bahsettiğim alan, ek binaya kurban gitmiş. Gölgelikle banklar duruyor...

2 yorum:

annesiningülü dedi ki...

evet bizimkiler yaşlarıyla başlıyorlar ama sınıfta erken başlayanlar da olacak :( büyük kararsızlık içindeyim, istanbul'daki okullar çok berbat :( evin etrafındaki tüm okulları gezdik bir şekilde evi değiştirmeyi bile düşündük ama yok hiç iç açıcı durum :(

ElfAna dedi ki...

Alpi' nin tam bşlama yaşı olmasaydı bu sene, ne yapardim diye cok dusundum Bahar. Acikcasi; seneye de degisen bir sey olmayacak. Hatta okula baslama yasi, daha da erkene cekilebilir.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More