Bir süredir aklımda bu konu. Her gün çocukları o günün branş öğretmenine teslim ederken, Alpi' yi kapının küçük camından izlerken, veliler "Sene sonu gösterisi nerede olacak?", "Ne zaman olacak?" diye sorarken, kostümlerden bahsedilirken...Evet, okulda kesinlikle bir hareket var bugünlerde.
Çocukların verdikleri tepkiler birbirini tutmuyor. Kızlar, kostümler için heyecanlı. Alpi, baş rollerden birinde olduğu için heyecanlı. Benim bidikler, büyük bir sahnede, ellerinde peluş hayvanlarıyla koşturacakları için heyecanlı. Hepsinin ortak tek bir dileği var: Çalışma sonunda ödül motivasyon olsun diye alacakları şeker!
Bu, çoğu zaman rahatsız ediyor beni. Hiç mi hiç sevimli gelmiyor. "Şimdi yat oğlum. Aferin, al bakalım şekerini!"
Amerika' da doğup büyümüş bir velim anlatmıştı: "Orada böyle dehşet paralar vermemiştik kostümler için. Böyle sıkıntılı organizasyonlar da görmedik hiç. Çocuklar temiz, birer şort & tişörtle sahneye çıkar, şiirini, şarkısını okur ve evine giderdi." Yıllarca bu sözler çıkmadı aklımdan. Her sene yapılan çalışmalarda bazen gözlemciydim, bazen işin direkt içindeydim. Vee hep memnuniyetsizdim bu konuda. Alpi' nin drama gecesi de bu fikrimi değiştirmedi; 20 gün sonra yapılacak asıl gösterinin halen devam eden çalışmaları da. Evet, karşılaştrınca daha eğlenceli geçiyor, çocuğu sıkmıyorlar falan filan ama "Ne kadar gerekli?" sorusunun cevabı bende belli.
Damla Nurturia' da dürtmüştü bizi benim yazımla yaklaşık aynı tarihlerde. Onunda kafasında da aynı sorular. Sonra da Kitubi' de değinmiş konuya.Malum, kıyım başladı... Bir de eklemiş;
"Kreş mimi yazısını yazan ve yazmayan, çocuğu kreşe devam eden herkesi mimliyorum. Çocuğu kreşe gitmeyip, yine de fikri olanlar da yazsa ne güzel olur."
1. Çocuğunuzun devam ettiği kreşte çocukların gösteri yaptığı bir organizasyon düzenleniyor mu? Gösterinin süresi nedir? Nerede yapılıyor?
Evet, okulumuzda da böyle bir organizasyon düzenleniyor. Bütün yaş gruplarının katılacağı bu organizasyonun süresi toplam 2 saat olarak hesaplandı. Bir kolejin konferans salonunda yapılacak.
2. Gösteriye nasıl bir hazırlık yapılıyor? Haftada kaç saat bu iş için harcanıyor?
Yaklaşık 6 aydır, her branş öğretmeni, kendi ders saatlerinde çalışmasını yapıyor. 30-40dk lık bir zaman dilimlerinde, her yaş grubu sırasıyla çalışmasına giriyor. Perşembe günü hariç, her gün bir branş dersi var.
3. Gösterinin çocuğunuza ne yararı olacak? Sizce çocuğunuz için bu hazırlıkların, ya da gösterinin kendisinin verebileceği zarar var mı?
Ben de bunu çok sorguluyorum. Alpi girişken bir çocuk. Bu konuda bir sorunumuz yok. Canı isterse birilerinin karşısında şarkı söyler, istemezse mümkün değil. Benim bidiklere gelince; çoğu sahne korkusunu feci derecede yaşadılar. Korktular, annelerinin kucağında ağladılar. Büyük yaşlardan da benzer tepkiler geldi. Bu yaşta bunun için çocuğu zorlanması gerektiğine inanmıyorum. İlk gösteride koro vardı. Alpi 4 ay boyunca her ders aynı şarkıları tekrarlamaktan çok sıkılmıştı. Derste tutmakta zorlandık. Tutmalı mıydık? Gerekli miydi? Değildi tabii ki. Mevcut düzeni bozmamak, öğretmeninin otoritesini sarsmamak adına az müdahale etmeye çalıştım ama pek de sallamamışım sanırım. Şimdi düşününce; üç sıkılmasının ikisinde, Alpi dışarıdaydı. :) Böyle olabilmeli aslında. Branş dersleri çoğunlukla anne-babaların seçtiği dersler. İlgisi yok ise zorlamamalı. Hatta okula gönderilmek de çocuğun seçtiği bir şey değil. (Bu yazının sonunda şuursuz, içinde bulunduğu sistemin otuna topuna muhaliflik yapmaktan zevk aldığıma ve de MEB, ağzıyla kuş tutsa bana yaranamayacak olduğuna daha çok inanır olacağım)
Hepsi bir yana, çocuğa cidden zarar verebilecek bir durum geliyor aklıma. Çocuk bu gösteri çalışmalarından cidden haz alıyorsa, bunun bir oyun değil de gösteri olduğunun farkındaysa, izleyicilerin tepkilerini önemsiyorsa ve aylarca çalıştığı rolünden olursa bu ciddi bir sorun oluyor.
4. Bu gösterinin okula ne yararı var? Ne gibi yükleri olabilir?
Öncelikle prestij, ardından maddi destek. Velilerin genelinde şöyle bir beklenti/anlayış/bilinç altı var: Ne kadar iyi bir gösteri çıkarsa; o okul o kadar iyidir. Ödedikleri aylık ücretin hakkını veriyordur. Çocuklarının yapabileceklerini ispatlamıştır. Veyaaaa beş para etmez bir okuldur. O kadar para ödenmiştir ve falancanın okulu kadar bile olunamamıştır. Bu yazdıklarım bazılarınıza "fazla" gelebilir; 2003' ten beri yaptığım gözlemler, yaşadığım tecrübenin bir "genellemesidir". Tamamen sanatsal kaygılarla yola çıkanlar da var; maddi beklentililer de mevcut. İkisini de tasvip etmiyorum. Çocuk odaklı olmaktan çıktığı anda o gösteri, çocuğa yüktür.
Kostüm paralarını unutmayalım. Makul miktarlardan uçuk rakamlara kadar geniş bir yelpaze var piyasada. Bazıları kiralık, bazıları özel tasarım, bazıları da seri imalat. Bir gösteri için yıllar önce 180TL istenmişti tek bir veliden. Bu kadarına gerek var mı sizce?
5. Öğretmeni sizce bu hazırlığı severek mi yapıyor?
(Korkarım ki bir daha iş bulamayacağım :P) Bu, farklı cevaplar alınabilecek bir konu. Ben, eğer ki üst makamlar tarafından yönlendirilmeye çalışmıyorsam, severim. Basit ve kısa süreli şarkı, şiir veya toplu, kısa bir oyun taraftarıyım. Bazı öğretmenler ayıla bayıla yapıyorlar. Bir arkadaşım, "Tüm sene içinde öğretmenin gönlünce yapabildiği tek şey." demişti. A' dan Z' ye gayet planlı, programlı, bir koreografisi olan gösterilerden yana olanlar da var, "Fazla zor olmasın, tepki almayayım, sevimli gözükürler" deyip mankenlik yaptıranlar da. -ki bunların en popüleri, mayolarla sahneye çıkan çocuklardır.
Bazı kurumlarda da -bizim ki gibi- bu işi branş öğretmenleri üstleniyor. Onlarda işlerinin genellikle severek yapıyorlar.
6. Bu gösterinin veli olarak size ne yararı var?
Beklentilerle alakalı bir durum. Çocuk mutluysa, severek ve isteyerek katılıyorsa, saçma bir konu işlenmiyorsa bence mahsuru olmadığı gibi; bana yararı da yok.
Kitubi' deki gibi onu hakkında fikrini belirtmek isteyen herkesi yazmaya davet ediyorum.
Yıl Sonu Gösteri$i
Posted by ElfAna on 5/29/2011 07:40:00 ÖS
| 2
yorum
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Eline sağlık, ayrıca teşekkürler :)
Damla, keske daha cok katilim olsa.
Yorum Gönder