The wonder weeks

 Kuzi 6 haftalıktı. Birden huyu suyu değişti! Ağlıyor, mızmızlanıyor, kucak istiyor, kucakta durmuyor, emmek istiyor ama emmiyor ve mütemadiyen mızırdıyordu. Benim kitap bebeğim, melek bebeğim nereye gitmişti?

*The Others yorum yapmakta gecikmemişti."40' ı çıktıktan sonra değişir demiştim!" Halbuki bebeğimin hala rutinine sadık kalmaya devam ettiğini görüyordum. Yani aynı saatlerde emiyor, 10dakika da sürse aynı saatte uyuyor ve tuvaletini yapıyordu. E bu ağlama krizleri, kıvranmalar ne oluyordu? Yanıt: KOLİK!!! Ama tek suçlu kolik değilmiş. Bir gece Evren ile yazışırken, kolikten bahsettim. Mutlaka bana söyleyecekleri vardır diye düşünmüştüm; yanılmamışım da.
Evren: Emin misiniz? Haftanin 3 günü, 3 saatten fazla ağlıyorsa kolik diyorlar. Yoksa belki aşama atlıyordur? - A-ha! Aşama ne acaba?- Mental leap dönemleri oluyormuş belli haftalarda. O haftalarda 1-2 gün, ya da bazen 1 hafta ağlayabiliyorlar. -Alla allaaaa, enterasan bir şeyler çıkacak bunun altından! 
Evrenciiimmm :) -
The Wonder Weeks kitabından bu şekilde haberdar oldum. Kitabın anlattığı özetle şunlar; tıpkı bebeklerin geçirdiği büyüme atakları gibi mental/zihinsel atakları da var. Atak / Sıçrama dönemlerinde, bebekler aşama atlıyorlar. Mesela gözleriyle nesne takibine başlıyorlar, ellerini keşfediyorlar, oturmaya başlıyorlar. Bu dönemlerde anne kucağından inmeyip; tabiri caizse anneye yapışıyorlar, mızmızlanıyorlar.
Toplam 10 atak tespit edilmiş. Uterusta başlayan gelişim, 75. haftaya kadar devam ediyor. Ataklar, belirlenen haftalardan 2 hafta önce veya sonrasında gerçekleşebiliyor. Kitapta atak dönemleri, belirtileri, süreçte yaşanabilecekler, bebeğimize nasıl yardımcı olabileceğimiz ve atak sonrası kazanımlar anlatılıyor.

5. hafta atağından gülümsemeye başlayarak çıkmıştı.
8. hafta atağından yeni sesler çıkartarak, benim çıkarttığım sesleri taklit ederek çıktı.
11.-12. hafta atağında uyku düzeni alt üst oldu -kendi kendine uykuya dalabiliyordu, gece uykusuna yattıktan sonra sabaha kadar uyanmıyorken bir kez kalkmaya başladı-, ellerini keşfetti, anne ve annem dedi, Fış fış kayıkçı / Row row row your boat oynuyoruz, kahkaha atıyor, ses tonumuza göre dudağını bükerek ağlıyor ve küsüyor, giysi giydirirken kolunu tuttuğum anda destek sayıp ayağa kalkıyor, desteksiz oturuyor, hafif hafif yaylanmaya başladı. Zor bir dönemdi ve pek çok yeni yetenekle çıktı. Bu arada 2,5 ay süren kolik krizleri bitti. Kaka öncesi ağlama krizeriyse; 3 aya 1 hafta kala bitti.

Kitap ile ilgili bilgi istiyorsanız BURAYA bakabilirsiniz. Sipariş seçenekleri, ilgili makaleler ve ataklarla ilgili ön bilgiler yer alıyor. Facebook sayfası BURADA. iphone / ipad app için BURAYA tıklayabilirsiniz. Kitap ile ilgili ropörtaj BURADA. Youtube videoları da BURADA.

Kitap bizim çok işimize yarıyor. Hatta yeni bir atağın kucağındayız. -Postu 11 ve 12. haftalarda görülen atak sırasında yazmıştım.- Hahaha kim korkar hain ataklardan, aşamalardan? Hazır atağımızın sarhoşluğundayken; Evren, gel opüjem!!!

*The Others / Diğerleri, yönetmenliğini Alejandro Amenábar'ın yaptığı, başrode Nicole Kidman'ın oynadığı korku filmi.

2 yorum:

Evren dedi ki...

Canım ya :) Çok sevindim işe yaramasına :) Şerefe o halde :) Bizde de aynı aşamalar, aynı haftalarda oldu. Fış fış kayıkçıyı da aynı şekilde çok seviyor. Henüz desteksiz oturamıyor ama elimizi tutup ayağa kalkmaya çalışıyor. Her atak sonrası iyice bir tatlı oluyorlar, di mi:)

ElfAna dedi ki...

Ooo atak sonrasi bakislari degismis ve daha tatli oluyorlar:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More