Gebelikte 17. hafta

Bebeğimiz, hızla büyüme evresine girmiş. Bunun bir belirtisi olarak da; deri altı yağ depoları dolmaya başlamış. O hızla büyüdükçe; ben de hızla büyüyebilirmişim! 1/2 kilocuk almış olduğumu yazmış mıydım? Kaynağımsa, hala 2-4 kilogram almış olmamın normal olduğunu yazıyor:)
Bebeğin boyu & plasentanın boyu, yaklaşık olarak aynıymış. Bir takım refleksler ile solunum ve dolaşım sistemi de bu haftada çalışmaya başlarmış. Bu haftanın en önemli gelişmelerinden birisi de ilkel solumayı yapmaya başlamış olmasıdır.Bütün olarak bakıldığında, muazzam bir sistem oluşuyor/harekete geçiyor. İçinde yüzdüğü amniyon sıvısını akciğerlerine çekip; geri veriyormuş. 
 Kalça ve bacaklarımda genişleme gözükebilirmiş. Bunlar oldu sanırım. Artık rahat giysileri tercih ettiğim için; sadece gözümün görebileceği kadarıyla yorum yapıyorum. Kan dolaşımı artışı sonucu, burun kanaması olabilirmiş; oldu da. Öyle şakır şukur değil de hafif bir sızıntı. Sıcağı sanki 3-4 kat fazla hissediyorum. "Hava çok sıcak değil mi?" sorusunu ben artık sormuyorum. Cevap hep aynı "Yoo, sana öyle geliyor herhalde". Metabolizma arttığından dolayı daha fazla terlenirmiş. Rahimde kasılmalar normal sayılıyor. M.eme üzerindeki damarlar oldukça belirginleşirmiş. -Her türlü gelişme çok sıkıntı verici oluyor bence.-Bunlara da; bu rahat ayların hafif zorlukları diye bakıyorum ben. Oturup kakışıma, uzanışıma, yatarken aldığım pozisyona dikkat etmem gerekiyor.
Kardeş bu hafta ilk kez rüyamdaydı: Emziriyordum. Hayatta son özleyeceğim şeyin, emzirmek olduğunu düşünürdüm hep. Bununla beraber, uyandığımda yüzümdeki sırıtmayı fark etmem benim bile şaşırttı.
Kaynak: Webanne

2 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba,
Hayırlı olsun. Sağlıklı bir şekilde doğmasını diliyorum:) bende 18 haftalık hamileyim:)

http://hamilelikteben.blogspot.com/

Sevgilerle
Canay

ElfAna dedi ki...

Merhaba Canay,
saglikla kucaklayin bebeginizi:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More