Uyku öncesi kitaplarımız

Farkettim ki; bir süredir Alpi' nin kitaplarından bahsetmiyorum. Tam da Alpi' ye uyku öncesi masal okurken aklıma geldi. Yavru uyur uyumaz daldım odasına, kitaplarının başına geçtim. evet, hala bizimle uyuyor ve bundan hiç şikayetçi değiliz Bakın neler var elimizde:

Uykusuz Bir Gece - Jill MURPHY

"Vakit geç olmuştu ve Bay Ayı çok yorgundu. Ama ne yaparsa yapsın, nereye giderse gitsin, bir türlü uykuya dalamıyordu. Acaba Bay Ayı mışıl mışıl bir uykuya kavuşabilecek mi?"

 Bay Ayı evin her köşesinde uyuyabilecek bir yer arayadursun; Alpi kıkırdayarak, bir sayfa önceden seslendirmeyi yapıyor.


 Kulağa çok hoş gelen kelime tekrarlarına, hayvan ve eşya seslerine bolca yer verilmiş. Bu da Alpi oğlanı epey eğlendiriyor.

Kitabın sol sayfalarında karakalem ilustrasyonlar, sağ tarafta ise renklendirilmiş çizimler yer alıyor. Çizimlerin öncesi ve sonrasını, kitabın çizim aşamalarını anlatmak için bahane oldu bana. Sıkıcılıktan da kurtarıyor. Kısacası bu bölüm en çok bana hitab ediyor.

Bay Ayı' nın bir gecelik ibretlik uyku arayışını okurken; yanıbaşınızdaki bidik, keyifle uyumaya hazır hale geliveriyor.

Yalayıp Yutmak İçin Hikayeler


Alpi'ye dedesinin 1. doğum günü için aldığı hediye kitap. Emektar sayılır. Uzun bir süre sadece çizimlere bakmıştık. Sonra hikayeleri ben uydurdum resme göre. Çizimler gerçekten çok güzel, büyük, canlı  ve çok da karmaşık değil. Yine de hikayeler uzun olduğu için böyle bir çözüm üretmiştim.


 İsmi bana çok cezbedici gelmişti. Okumaya başladıktan sonra da gerçekten bir çırpıda bitirivermiştik. 21 farklı hikaye anlatılıyor. Dünyanın farkli bölgeleri, hayvanları ve yaşamları konu edilmiş. Bu sayede hikayeyi bitirdikten sonra, rahatlıkla tartişmaya açılabiliyor.


 Her hikaye güzel kıssadan hisselerle bitiyor. Bu da çok önemli bir artı. Çok fazla bilgisayar oynamak, arkadaşlık, vahşi hayvanların doğası gereği başka hayvanları yemesi, problem durumlara çözüm üretmek ve bir hayvanı farklı şekillerde hayal etmek gibi içeriklere rastlanıyor. Her kelimesini ezbere bildiğimiz bu kitabın ikincisini de geçen sene görür görmez aldık:

Yatmadan Önce Kemirmek İçin Hikayeler


 Aynı tarz resimleme ve aynı akıcıkta anlatım yine vardı. Konular ilk kitaptakinden farklı ve mesajlar devam ediyor. Bazen Türkçe isimlerle sürpriz yapılmış. Hiç sıkılmıyoruz. Kah yalayıp yutuyoruz kah kemirip uyuyoruz.


 Alpi, yemek yemeyen bu kızın hikayesini dinlerken çok korktu. Arada hikaye kahramanının adını "Alpi" olarak değiştiririm. Yemek yemediği için çok zayıf olan bu kıza; rüzgar bir oyun oynuyor. O dönem Alpi yemek yemeyi reddediyordu. Önceden göz atmadan direkt okumak gibi bir gaflette bulundum ve kızın yerine de Alpi' yi koyunca; hikaye gözyaşlarıyla sona ermişti. Sonradan rüzgarın çok şakacı olduğunu ve bunu sadece bu hikayedeki resimlerde yaptığına ikna ettim. Ben ettim, siz etmeyin!

 Borulardaki Ayı - JULIO CORTAZAR

 "Uzun yaz günlerinin gecelerinde 
  yıldızların suyu öptüğü sarnıçta yüzerim;
  yüzümü yıkar, temizlerim
  önce bir pençemle, sonra ötekiyle,
  sonrada her ikisiyle
  ve işte o zaman, değmeyin keyfime!"




Su tesisatında, borularda geçen bir öykü bu kadar ilgi çekici olur! Gece olunca, şakacı ve görev aşkıyla hareket eden bir ayıdan; insanların neler yaptıklarını ve onlar uyurken çıktığı gezintinin ayrıntılarını öğreniyoruz.

Şiirsi bir anlatımı var ve Alpi bu ayının ağzından çıkan kelimeleri dinlemeye bayılıyor.

Bütün Gün Esneyen Prenses - CARMEN GIL & ELENA ODRIOZOLA



Kesinlikle en sevdiğim uyku öncesi kitabımız bu! Hiç bıkmadan, sıkılmadan, doya doya esneyerek, sık sık okuyorum :)


"Kral, kraliçe ve bakanlar...
  hatta bahçıvanın kedisi ile köpeği bile
  esnemeye devam etti!"




Sözcükler, renkler ve çizimler çocuklara ne kadar da hitap eder tarzda değil mi? Devamlı çizimlerden bahsedip durmuşum. Çok önemli okul öncesi çocuklarda.

Kitap, devamlı esneyerek; bütün saray yaşayanlarının da esnemesine sebep olan ve bu derdine bir türlü çare bulunamayan prensesle ilgili. Okurken bize de aynı durum bulaşıyor. Hiç kaçarı yok! Bir de arkadaşlığın önemi çok sade bir dilde anlatılmış.


Ödüllü bir kitap bu. "Katalan Kitabevleri Birliği: Resimli Çocuk Kitabı Ödülü 2006" ve iç sayfadan bir not:
"Bu kitap, Davranış Bilimleri Enstitüsü' nün Çocuk veGenç Danışmanlık Merkezi psikologları tarafından çocuk ruh sağlığı ve gelişimi açısından incelenmiş, metin ve resimlerin uygunluğu onaylanmıştır. DBE, bu kitabı, dört ila dokuz yaş grubundaki çocuklar için önermektedir."

AYTÜL AKAL


Herhalde zaman içinde bütün Aytül Akal kitaplarını Alpi' nin kitaplığına taşıyacağım.

Büyük Yatakta Kim Yatacak?


Anne ve babasıyla aynı yatakta yatmakta oldukça ısrarlı fil yavrusunun geri adım atmaması ve ebeveynlerinin onu vazgeçirmek için yaptıkları anlatılıyor.


Bana Bir Rüya Ver


Bu sözcükler hemen lugatımıza geçti. Uykudan önce kitap okumamızı istediğini böyle söyleyerek belirtiyor arada sırada. Rüyalarını annesinin seçmesini isteyen kız, bu kez kendi seçtiği rüyaya gidiyor. Maalesef aç bebeklerin görüntülerinin sıklıkla görüntülediği bu zamanlarda, açıklamak için iyi bir yol olabilir anlattıkları.


Geceyi Unutan Fil


Yine bir fil yavrusu bu kez uyumak istemiyor. Sabaha kadar ne isterse onu yapıyor. Gece ve gündüz karışıyor. Sonra?


Çok Uykucuyum - BARIŞ MISIRLIOĞLU

Alpi' nin dinazor kitaplarından bir tanesi de bu kitap. Minicik bir balarısının ağzından uyumayı, büyümeyi ve büyüyünce yapılabilecekleri okumak ister misiniz?


Balarıları hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmiyor. Alpi kuşum ne zaman bu masalı okusam; Bbenim uykum yok! Uyumak igrenç bir şey" diye itiraz ederdi. Artık bitti bunlar tabii ki.



Bütün bu kitapları Alpi' ye uykuyu biraz olsun sevdirebilmek adına aldık. Hala itirazlarının devam ettiği oluyor. Bununla birlikte genele baktığımda oldukça iyi iş cıkarmışlar. Bunlar, anafikrin "Uyku" olduğu kitaplarımızdı. Bir de içinde uykunun "U" sunun geçmediği ama sadece uyumadan önce okutmaktan hoşlandığı kitapları var. Onlardan da bahsedeceğim. Ama şimdi çooookkkuykum var. HOŞÇAKALIN!

*Biterken; Alpi uyuyor, RifBaba film izliyor. Bugün okulumuzun açılışı vardı. Çok keyifli geçti. Keyifliydi de. Fotoğraf makinasında tatil fotoğraflarımız var. Bilgisayara henüz aktaramadım. Bir blog sobesi var cevaplanmayı bekleyen. Ama şimdi çoookk uykum var ;)

6 yorum:

sevgi dedi ki...

hamileyken hep sallanan koltukta oturup kızıma kitap okumanın hayelini kurardım.. onunla o başbaşa kalma hissi muhteşem olmalı.. gerçi biz henüz küçüğüz.. ama yavaş yavaş bende başlayım diyorum.. neler önerirsin..

Crocus dedi ki...

Elif'cim kitap tavsiyesine ihtiyacım var dediğim anda gördüm yazıyı :) Süpersin...

anne kaleminden dedi ki...

ne çok uyku temalı kitabınız varmış :) şu esneyen prensesten alayım ben de, çok güzeldi teşekkürler...

kuzunun annesi dedi ki...

Elifcim , güzel oldu yazı , yakında bende yen, kitaplar için bakınmalıydım . Tavsiyelerini dikkate alacagımdır :)

Nihan dedi ki...

güzeldi...:))
ama uykum geldi...
mışıl....

hacew dedi ki...

Uykusuz bir gece,bizim favori uyku öncesi kitaplarımızdan.Uykuyla ilgili daha çok kitap edinmek istedim sayende...
Sevgiler

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More