Montessori mucizesi

Uzun zamandır bloğa yazmayı ihmal ettim ama haklı gerekçelerim var.:) Ama ben asağıdaki küçük adamı burada görünce işi gücü bıraktım ve "Montessori ne işe yarii!" diyen her kaşık dilliye göstermek üzere buraya eklemeye karar verdim. Hatta Edison olmak istedim. Ahh arkadaş ahhh! Yok mu şu sistemi buralara getirebilecek bir babayiğit?




8 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

Merhaba,
Ingiltere'de montessori egitimi almayan herhangi bir cocuk da ayni bu sekilde kendi yemegini kendisi yer, kendi isini kendisi gorur :) Bunu sadece montessoriye baglamak dogru olmaz. Aslinda burdaki montessori metodunu bilincli uygulamayan anne babalar ozunde montessori felsefesini uygulamaktadirlar.

Cocuklar bir seyleri tutmaya basladiklari andan itibaren ellerine kasik catal verilir. Bardaktan su icmeleri saglanir. Kendi islerini kendileri gormeleri icin tesvik edilirler vs. Bizim ulkeye bu sistem gelmese bile cocuga; aman dokersin, sacarsin, etrafi kirletirsin, yapamazsin gibi engeller koymaz ve her isin ucundan bir sekilde tutmasini tesvik edersek herhangi bir Turk cocugu da Edison gibi olabilir :) Bence :D

ALPI HARIKALAR DIYARINDA dedi ki...

Sana tabiiki katiliyorum. O "mucize" biraz da abartiydi tabiiki. Benim burada sevdigim cocugun ozgur birakilmasi, kendisi istemeden yardim edilmemesi vb. Kac kisi aksam yemegini 20 aylik bir bebekle hazirlar ki..Ben MK nın cam silisini de ayni keyifle izlemistim. Bunu da cok kisi yaptirmiyor. Ingiltereyi bilemem tabii, Blog resimlerinde evet ama her "yaptiriyorum" diyenin yaptirmadigina bal gibi eminim. Umarim yapma, etmeler azalir da ilkokul caginda hala annesinin giydirmesini, yedirmesini, icirmesini bekleyen cocuk goruntuleri de biter:))

Anne ve Bebisi dedi ki...

Kesinlikle katiliyorum size :)) Bizim cocuklar sehirli titiz annelerinin kurbani maalesef. Mumkun oldugunca cok sorumluluk vermek gerekiyor cocuklara. Etrafa dokulup sacilanlara, kirilanlara takmadan, takilmadan. Buyukler bile ilk kez kullanacaklari bir aletle defalarca pratik yapmak zorundalar. Araba mesela. Belki de binlerce kez pratik yapmak lazim usta araba kullanmak icin ki en usta soforun bile her zaman kaza yapma riski vardir. E o zaman 2 yasindaki bir cocugun elbette dokme, sacma, kirma gibi marifetleri olacaktir ogrenirken. Bu isin temeli sabir. Titiz ve sabirsiz insanlar dayanamayip cocugun elinden alip kendileri yapiveriyorlar, ne yapilmasi gerekiyorsa. Oysa o cocuk onu pratik etmeden og-re-ne-mez. Sonra da ilkokula giden ama yemegini kendisi yemeyi beceremeyen cocuklarla doluyor ortalik maalesef :(

Sevgiler, Alpi pasaya opucukler:))

Demet dedi ki...

Elif bir de en hoşuma giden tarafı anne babanın Edison'ı sabırla beklemesi müdahale etmeden öyle yap böyle yapılmaz demeden..hayatı sakinleştirmiş yavaşlatmışlar bayıldım bu videoya..

ALPI HARIKALAR DIYARINDA dedi ki...

Anne ve Bebisi,
Ne kadar guzel bir ornek araba kullanmayi ogrenmek..Neden kadinlar arasinda "kocadan hoca olmaz" sozcukleri bu kadar yaygin? Ogrenme asamasinda bir kez"hoyytt" dendimi tamam hayat bitti! Bir daha elleri direksiyona gidemiyor ama cocuklara ayni kadinlar "anne" kimliginde gunde kac kere hoyyytttluyorlar. Sonra gel de bekle o cocuktan ozguven..

Demet;
Izlerken birkac flashback cakti sondu bende maalesef! Alpi' nin elinden alip gec kaldigim icin pantolonunu giydirmem ve ellerini yikamasini bekleyemeden mudahale etmem! Umarim benim gibi arada cosanlari da yavaslatir:((

Mutlu Baby dedi ki...

Pirpirik ve sabırsız anne-babalara izletmek lazım bu videoyu.

elifinmutfagi dedi ki...

montessoriyi çözmüş kadın,ikinciye hamile:))

ALPI HARIKALAR DIYARINDA dedi ki...

İSTİKRAR:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More