DÖRT YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRÜR MÜ?

Harika bir pazar geçirdik. Sabah RifBaba' nin kahvaltı için hazırladıklarının kokusuyla uyandık. Balığımızı besledik-bu konuya döneceğim-. Kahvaltıdan sonra bir güzel sohbet, muhabbet, keyif yaptık, oyun oynadık. RifBaba' nin pazar pazar birden çıkan iş görüşmesine dahil olduk. Birlikte meyve-sebze seçip pazar alışverişini tamamladık ve bir evcil hayvan mağazasında soluklandık.
Kara gözlüm ne zamadır bir evcil hayvan için yanıp tutuşuyordu. 1 sene kadar önce Alpi' nin sevimli mi sevimli bir yavru kedi tecrübesi olmuştu ve hüsranla bitmişti! Bu ayrılığı atlatmamız epey bir zaman almıştı. Günlerce evin içinde somurtarak gezmiştik:(
44 ay çok daha bilinçli bir dönem o aylara göre. Artık bir hayvan dostu sorumluluğu için iyice hazır olduğunu da hissettiriyordu bize. Seçimini akvaryum balıklarından yana kullandı. Burada benim çocukluk travmam devreye giriyordu! Ben de bir ergenken :), annem dayanamamış kardeşim ve benim ısrarlarıma & 3 akvaryum balığımız oluvermişti. Kardeşimle dönüşümlü yapıyorduk bakımını. Annem de devreye giriyordu arada. Gül gibi geçinip gidiyorduk. 1 sene kadar sonra 2 melek balığı japonumuzu 1 saat içinde yedi! Yanlış seçim: Melek balıkları, tek başına yaşamayı severmiş! Japonu yemek için çoktan harekete geçmeliydiler demişlerdi! Allah' ım bu ne duygusuz yorumdu! Saatlerce kafamızı masaya yaslayıp izlediğimiz o güzel yaratıklar nasıl birden vahşetin cazibesine kapılmıştı? Hayvan doğası, cinsleri bilmek gerekir, ön araştırmayı iyi yapmalı, iyi bir akvaryum ortamı oluşturmalı, gibi binlercesi kulağımda küpedir yıllardır. Aradan 20 yıl geçmesine rağmen -Amaniii!Benim de 20 yıl geçmiş anılarım çoğalıyor!!!- Alpi balık da balık diye yalvarmalara ilk başladığından beri gözümün önünde sadece yenmiş balığım oldu. Hade... Nasıl olacak şimdi? RifBaba erken çıkıp geç geldiğinden dolayı; besleme, temizleme, yemleme, arada Alpi ile koşturup gözlemleme aşamalarının hepsine birinci elden dahil olmam gerekiyor. E ufacık çocuk anlar mı anasının travmasından? 4 ay geçiştirdim.. Baktık hala gördükçe vitrinlere yapışıyor, balıklara herşeye ilgi gösteriyor, akıl almaz sorular soruyor; tamam dedik. Masum bir hareketti bizimkisi...
1.YANLIŞ
Asla sürümden kazanan yerleri evcil hayvan mağazalarına tercih etme!
Gittik akvaryum, filtre, dekor taşlar, yem ve 3 adet kıpır kıpır balığı alıp eve döndük.
2. YANLIŞ
Asla aksesuarları iyice araştırmadan satıcıya güvenme!
Filtremizi çalıştırdığımızda  o kadar güçlüydi ki, balıklar mı daha çok panikledi ben mi karar veremedim.

3. YANLIŞ
Asla seçilen evcil hayvanın hastalıklarını iyice öğrenmeden harekete geçme!
3 gün sonra ilk balığımız öldü! Ertesi gün 2. si. Öğrendim ki "Beyaz benek" denen illet japonların kabusuymuş. bütün akvaryum balıklarının
4. YANLIŞ
Asla hayvanların duygularını küçümseme!
Son balığımız hepsinden daha küçük bir yavru idi. 2. balık öldükten sonra; minik burnuyla onu dipten kaldırmaya çalışmasını ağlayarak izledim:(( O kadar çok uğraştı ki...
1 hafta dolmadan akvaryumumuzda bir minik yavru kaldı. Suyu inanılmaz bulanıklaştı. Evcil hayvan mağazasındaki beyefendi bize bunun yavrunun yaşadığı korku ve stresten; vücudundaki keratinleri döktüğünü&suyun o yüzden bu hale geldiğini söyledi.

Pazar günü gittiğimiz evcil hayvan mağazasındakiler, işini bilen insanlardı. Elimizde bir sürü kitapçık verdiler. Dün gece RifBaba' yla hepsini okuduk. Alpi' ye gereklilerini aktardık. Kendilerini rahat hissetmeleri için saklanabilecekleri deniz kabukları&taşlar ekledik akvaryuma. Hastalığın tek çözümü olan "mavi su" ve ya "mürekkep" olarak da bilinen antiseptiği kullanıyoruz bir kaç gündür. İşe yaraması için ısıtıcı gerekliymiş; onu da temin ettik. Derece asıldı. Suda sağa sola yatan yalancı süs bitkisine de yerleştirdik.-ki bayılıyorlar sürtünmeye, içine girip çıkmaya.  Cam bir kesme standım vardı balıklı; mutfakta öylesine duruyordu. Alıp fon niyetine yaslayıverdik.
Son kalan yavru yine hareketlendi. Ona iki arkadaş da eklendi. İsimleri Taş, Zanki Zanki & Cunguli Cunguli. 


*Biterken Alpi müzik aletlerinin başında; apartman hop oturup hop kalkıyor, RifBaba gelmek üzere & Erkin Koray - Bilmem ki çalıyor.




  


7 yorum:

Adsız dedi ki...

Ayyy, çok üzüldüm. Alpi nasıl karşıladı ki bu durumu?

Umarım bir an önce kendine gelir minik yavru ve diğerleriyle kaynaşırlar da herkes mutlu mesut olur.

.....NURAN EVREN YILMAZ.... dedi ki...

Elifcim biz de Emincan'ın hayvan sevgisine dayanamayıp japon balığı almıştık ama 2 denememiz de hüsranla sonuçlandı. Üçüncüsüne cesaret edemem gibi geliyor. Bir de ben küçüklüğümden hatırlıyorum evimizde kocaman akvaryum vardı. Lepistes balıkları doğurduğu anda yavrularını yiyorlardı. Kabus gibi bir anı. Neyse sonra çözüm üretip doğum kafesi almıştık. Sonuç: Balık beslemek zevkli ama çok zordur. Uzun ömür ve kolaylıklar diliyorum.

Damla dedi ki...

Japon balığı olayı hassastır zaten, üzmeyin kendinizi. Ama ekosistem oturdu mu çok güzel yaşarlar.

annesiningülü dedi ki...

ya bizimkide sürekli balık istiyor :) alsakmı almasakmı. zamanımıdır? birşey olurda üzülür diye korkuyorum :)

Filiz-Yiğitin annesi.. dedi ki...

Bekarken bizimde balıklarımız vardı,koca akvaryum dolusu balığın öldüğüne şahit olmak benide çok etkilemişti,henüz yiğit küçük,böyle bir talebi yok ama olursa da en güzeli balık almak sanırım..

ElfAna dedi ki...

Blogcuanne,
Yuregimiz agzimizda! Bir bakiyoruz dibe cokmus hic hareket yok. Yem zamani ilk once o firliyor:)Iyilesiyor diye umuyoruz, oyle gibi:)Alpi' nin tutumu bir sonraki postun konusu.

Nuran,
Cok etkiliyor insani, haklisin. Umarim dileklerin gercek olur:)

Damla,
otursun artik. Zira biz akvaryuma yapisik yasamaya basladik:)

ElfAna dedi ki...

Bahar,
niyetiniz varsa; once Yagmur ile olum konusunu iyice bir konusmanizi tavsiye ediyorum. Alacaginiz magazayi da cok iyi secin. Bir de una dikkat:aktarirlarken yuzgecleri de zarar gorebiliyor&sonrasinda enfeksiyona donusebiliyormus.

Filiz,
sorumluluk almaya hazir oldugunda en guzeli baliklarla baslamak:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More